כתב העת גרונטולוגיה וגריאטריה

כל תקצירי המאמרים

מהגרי עבודה בתחום סיעוד המבוגר בישראל: תפיסות סטריאוטיפיות ומרחק חברתי בין ישראלים למהגרי עבודה

הכותבת: ריבה זיוה

תקציר:

מטרת המחקר הייתה לבחון תפיסות סטריאוטיפיות ומרחק חברתי בין גברים ישראלים  למהגרי עבודה בתחום סיעוד המבוגר. נבדקה ההשערה שהעסקת מהגר עבודה בבית המעסיק תצמצם תפיסות סטריאוטיפיות כלפיו ותקטין את המרחק החברתי בין ישראלים למהגרי עבודה ולהיפך.

שאלון “מדד למרחק חברתי” ושאלון הערכה של סטריאוטיפים נמסר ל-224 משתתפים: 75 גברים ישראלים שמעסיקים מהגרי עבודה, 75 גברים ישראלים שאינם מעסיקים מהגרי עבודה

 ו-74 מהגרי עבודה בתחום סיעוד המבוגר.

באשר למרחק חברתי נמצא כי גברים ישראלים שמעסיקים מהגרי עבודה, מדווחים על מרחק חברתי קטן יותר כלפי מהגרי עבודה בהשוואה לגברים שאינם מעסיקים מהגרי עבודה.

באשר לסטריאוטיפים נמצא כי התפיסות הסטריאוטיפיות הן של הישראלים והן של מהגרי העבודה כוללות שני גורמים: גורם התנהגותי וגורם אינטלקטואלי-חברתי. באשר לגורם ההתנהגותי נמצא כי מעסיקים מעריכים את מהגרי העבודה כמתנהגים טוב יותר מכפי שמהגרי העבודה מעריכים את עצמם וכן מכפי שהלא-מעסיקים מעריכים אותם. מהגרי עבודה מעריכים ישראלים כמנומסים יותר מכפי שהראשונים מעריכים את עצמם. באשר לגורם האינטלקטואלי-חברתי, נמצא שישראלים העריכו את עצמם כמשכילים יותר וחברותיים יותר בהשוואה למהגרי עבודה.

משך השהייה של מהגרי העבודה בארץ לא השפיע על הסטריאוטיפים שלהם כלפי ישראלים.