כתב העת גרונטולוגיה וגריאטריה

כל תקצירי המאמרים

השפעת המצב התזונתי והרגלי האכילה על זמן האשפוז בקרב קשישים – מחקר מעקב

כותבות: אילנה פלדבלום, אילנה הרמן, חנה קסטל ודנית שחר

תקציר

רקע: על-פי ההערכה, כ-57-30 אחוזים מהקשישים המאושפזים נמצאים במצב תזונתי ירוד, ורבים עוד יותר נמצאים בסיכון להידרדרות תזונתית. סיכון תזונתי ותת-תזונה נמצאו קשורים לעלייה בסיכון לתמותה ולתחלואה.

מטרה: מטרת מחקר זה היתה להעריך את ההימצאות של סיכון תזונתי בקרב קשישים שמגיעים לאשפוז אקוטי ולקבוע את ההשפעה של מצב זה על השימוש בשירותי בריאות לאחר האשפוז.

שיטות: 204 קשישים בגיל 65 ומעלה (60.3% גברים) גויסו למחקר זה מתוך קשישים שהגיעו לאשפוז אקוטי בבית-החולים סורוקה במהלך שנה. המצב התזונתי נקבע לפי שאלון MNA. קשיים תזונתיים נאמדו לפי שאלון NRI. כמן-כן נאספו בדיקות דם לאלבומין, המוגלובין והספירה הכוללת של לימפוציטים עם תחילת המחקר. נתונים דמוגרפיים וכן אבחנות ותרופות נלקחו מן התיקים הרפואיים. תפקוד פיזי וקוגניטיבי ודיכאון נאמדו על-ידי שאלוני פולשטיין, ברטל ו-GDS בהתאמה. שלושה חודשים לאחר השחרור רואיינו משתתפי המחקר לגבי שינויים במצבם הבריאותי והתזונתי וכן לגבי השימוש שעשו בשירותי בריאות, באמצעות ריאיון טלפוני. השימוש בשירותי בריאות נאמד גם לפי התיקים הרפואיים הממוחשבים.

תוצאות: 32.5% מהגברים ו- 48% מהנשים אשר התקבלו לאשפוז במחלקה פנימית היו בסיכון לתת-תזונה. משתתפים במצב תזונתי ירוד סבלו יותר מדיכאון, מתפקוד קוגניטיבי ופיזי ירוד וממחלות מאובחנות. משתתפים בסיכון תזונתי סבלו ממספר רב יותר של בעיות תזונתיות. מספר ימי האשפוז באשפוז הראשון שבו התחיל המחקר היה זהה בשתי הקבוצות. בתקופת המעקב ולאחר תיקנון למין, גיל, תפקוד ודיכאון נצפו הבדלים משמעותיים בימי האשפוז בין משתתפים בסיכון תזונתי לבין אלו שמצבם התזונתי תקין. תיאבון ירוד ותנועתיות ירודה נמצאו קשורים לסיכון תזונתי.

מסקנות: סיכון תזונתי בקרב קשישים שמגיעים לאשפוז אקוטי במחלקה פנימית קשור לעלייה בימי אשפוז. תוכנית התערבות לפני האשפוז ובמהלכו עשויה למנוע את הסיבוכים הקשורים במצב התזונתי הירוד, ולכן היא מתאימה לשמש כתוכנית מניעה לקבוצת הגיל המבוגר.