כתב העת גרונטולוגיה וגריאטריה

כל תקצירי המאמרים

תזונה והנשמה מלאכותית

כותבת: ענבר שמילוביץ

תקציר

תת-תזונה הינה בעיה נפוצה בקרב חולים המוגדרים במצב קריטי וזקוקים להנשמה מלאכותית. כ- 40% מהחולים במצב קריטי המאושפזים בטיפול נמרץ נמצאים בתת-תזונה. לחולים הסובלים מתת-תזונה עדיף לתת בתחילה תזונה היפו-קלורית ולהתקדם בתמיכה התזונתית, 67אך יש להימנע מהזנת יתר. הצרכים התזונתיים בחלבון גדלים בזמן מחלות. סיפוק הצרכים החלבוניים מוריד למינימום קטבוליזם ושומר על מסת הגוף הרזה. חולים במצב קריטי סובלים לעיתים מעצירת נוזלים, לכן עבור חולים אלו משקל גוף באשפוז יכול לשמש כהכוונה בלבד ולא כסמן להערכת המצב התזונתי. ביחס להערכה תזונתית, אין הסכמה מהי השיטה הטובה ביותר להערכה תזונתית בחולים מונשמים, אולם נמצא שאלבומין הינו מדד תזונתי טוב בחולים מונשמים במצב קריטי. מסקירת כל הספרות המקצועית שפורסמה בנושא עד אוגוסט 2002 הומלצה הזנה אנטרלית כעדיפה על פרהאנטרלית, ישירות למעי הדק, בהרמת ראש של 45 מעלות ושימוש בפורמולה פולימרית. לא נמצאו מספיק נתונים כדי להמליץ על דיאטה מוגברת בשומנים שמכילה פחות פחמימות ולא נמצאו מספיק נתונים כדי להמליץ על עדיפות הזנה אנטרלית בצורת Continuous לעומת שיטות ההזנה האחרות. מצבו התזונתי של החולה המוגדר כנתון במצב קריטי ומונשם צריך להיות מנוטר בתכיפות.